Jak ugotować bób?

Sezon na bób w pełni, więc warto skorzystać z dobrodziejstw, jakie daje nam to warzywo. Gotowanie częściowo pozbawia go tych wartości. Co zrobić, żeby zachować ich jak najwięcej?

1. Jeść na surowo – nie jest wtedy tak smaczny, ale zdecydowanie jest wtedy bombą witaminową.

Link Link Link

2. Gotować na parze – w przypadku młodego bobu wystarczy ok. 20 minut gotowania. Im starszy tym więcej czasu trzeba mu poświęcić. Nawet do godziny.

3. Gotować tradycyjnie w niewielkiej ilości wody – na jedną miarkę bobu zagotować 1,5 miarki wody. Wrzucić fasolki po jej zagotowaniu. Dla lepszego smaku warto dodać cukru (w 1 litrze wody rozpuścić 1 łyżkę cukru). Nie solić! Bób będzie wtedy twardy. Sól można dodać podczas jedzenia. Młody bób potrzebuje ok. 15 minut. Im starszy, tym ten czas trzeba będzie bardziej wydłużyć. Stary bób będzie potrzebował ok. 50 minut.

Zobacz więcej:

https://mapa.targeo.pl/zawira%20,19,20.0329873,49.4825697?data=eyJmdHMiOnsicSI6Inphd2lyYSAiLCJlIjoiMTEyOTg3MzgifSwid2luIjoic2VhcmNoLWZvcm0ifQ==

https://panoramafirm.pl/%C5%9Bl%C4%85skie,,bielsko_bia%C5%82a,wilsona,7_lok._4/centrum_odszkodowan_servitutes_sp._z_o.o.-axwglf_aswmz.html

https://panoramafirm.pl/dolno%C5%9Bl%C4%85skie,trzebnicki,prusice,kolejowa,1_b/f.h.u._estilo_paula_burchacka-zbjpki_azt.html

https://panoramafirm.pl/kujawsko_pomorskie,,bydgoszcz,konarskiego,11_1/indywidualna_praktyka_lekarska_dr_n._med._joanna_drewa-agkaju_hb.html