Jajecznicy się nie smaży?!

To właśnie usłyszałam podczas oglądania jednego z kuchennych poradników. Pewnie kompletnie zignorowałabym tę informację i stwierdziła, że pewnie słaby poradnik, gdyby nie to, że słowa te wypowiedział Gordon Ramsay.

Co więc powinno się zrobić? Jajka dokładnie wymieszać w misce, a następnie przetrzeć przez sito, aby nie było żadnych grudek. Wlać je na zimną, suchą patelnię i ustawić mały ogień. Do jeszcze zimnych jajek wrzucić łyżeczkę masła i cały czas mieszać. Trwa to trochę, ale kiedy jajka zaczną się ścinać, co chwilę zdejmować je z ognia na 20 sekund, żeby się za bardzo nie nagrzały. Czynność powtarzamy do całkowitego ścięcia się jajek. Na koniec dodajemy do nich łyżkę kwaśnej śmietany, która ma zapobiec dalszemu  ścinaniu i dodać kremowości. Teraz dopiero jest moment, kiedy dodajemy przyprawy.

Wierzcie lub nie, ale to działa, a jajecznica jest pyszna!

Reklamy