Zrób to sama: jogurt

Wiele z nas nie wyobraża sobie dnia bez jogurtu. Czy to na drugie śniadanie, czy jako przekąska w pracy. Co zrobić, żeby jogurt był jeszcze lepszy? Zrobić jego domową wersję. Wtedy już na pewno unikniemy konserwantów i będziemy mieć smak o jakim zawsze marzyłyśmy.

Potrzebny będzie litr mleka (może być UHT, ale najlepiej użyć mleka pełnego) i mały kubeczek jogurtu naturalnego (za pierwszym razem – później już nie będzie potrzebny) Mleko podgrzewamy do temperatury ok. 50 stopni, albo na oko – ciepłe, ale nie parzy w palec. Kiedy osiągnie pożądaną temperaturę, dodajemy kilka łyżek do jogurtu i hartujemy. Następnie całość wlewamy do mleka.

Tak przygotowaną miksturę odstawiamy na co najmniej 5 godzin (chociaż idealnym rozwiązaniem byłaby cała noc). Z litra jogurtu odkładamy 1 porcję, czyli pojemność małego kubeczka – przyda się na następny raz. Resztę jemy samą lub robimy jogurt smakowy.