Zrób to sama: zakwas na chleb

Moda na pieczenie chleba w domu trwa w najlepsze, jednak przeważnie idziemy na skróty i albo robimy chleb na drożdżach, albo kupujemy gotowy zakwas. Można jednak inaczej. Bo jak się okazuje taki zakwas jest bardzo prosty do przygotowania.

Składniki:

Mąka razowa (najlepiej zytnia, typ 2000)

Zimna, przegotowana woda

Do litrowego słoika wsypujemy czubatą łyżkę mąki i zalewamy niewielką ilością wody. Całość po wymieszaniu powinna mieć gęstość jogurtu. Słoik zakręcamy. Co 12 godzin mieszamy całość, a co 24 godziny dodajemy kolejną porcję mąki i wody. Kiedy zauważycie, że zaczynają tworzyć się bąbelki to znaczy, że zakwas pracuje. 5 dnia całość jest gotowa i można piec chleb.

Źródła:

https://forums.huduser.gov/member.php?action=profile&uid=42660

http://forum.wirtualnemedia.pl/grupa-cyfrowy-polsat-z-wyzszym-zyskiem-mniej-abonentow-ma-wiecej-uslug-o-24-proc-mniej-numerow-na-karte-t108033.html

http://hm.ssaa.ir/Default.aspx?tabid=855&userId=17209&language=en-US

Reklamy