Bób po marokańsku

Przywykliśmy do tego, że bób jemy ugotowany w osolonej wodzie. Co wy na to, żeby to zmienić? Bób po marokańsku dzięki intensywnemu smakowi przypraw świetnie nadaje się jako zamiennik chipsów czy innych niezdrowych przekąsek. No i jest łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

500g bobu

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

½ łyżeczki wędzonej papryki

3 ząbki czosnku

Sól, pieprz

Olej

Woda

Kumin i kolendrę ucieramy w moździerzu. Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojony czosnek. Jak tylko zacznie pachnieć dodajemy wszystkie przyprawy poza solą i przez chwilę podsmażamy. Trzeba uważać, żeby papryka się nie spaliła, bo da wtedy gorzki smak. Dodajemy bób i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Zalewamy wodą tak, żeby tylko zakryć bób. Gorujemy bób do miękkości (młody ok. 20-30 minut, starszy nawet do godziny). Pod sam koniec gotowania dodajemy sól.