Pasta kanapkowa z awokado i wędzonej makreli

Jedna z moich ulubionych past kanapkowych. Zdrowie z awokado i umami z wędzonej makreli. Połączenie idealne.

Składniki:

1 wędzona makrela

1 dojrzałe awokado

½ małej czerwonej cebuli

½ pęczka szczypiorku

Sok z ½ limonki

Sól, pieprz

Makrelę dokładnie obieramy i wybieramy ości. Pozostałe składniki kroimy w kawałki i całość blendujemy. Jeśli lubicie czuć kawałki składników to zamiast blendowania wszystko pokrójcie w drobną kostkę.

UWAGA: warto pamiętać, że awokado pozbawione pestki ciemnieje. Jeśli chcesz, żeby pasta zachowała swój piękny, zielony kolor – włóż do niej pestkę z awokado.

Źródła:

http://forum.aekatowice.pl/member.php?action=profile&uid=37153

http://www.polskie-podziemie.com/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=77351